divendres, 25 de maig del 2012

Bonollibre, Així NO!

ELS PROJECTES DE SOCIALITZACIÓ I DE REUTILITZACIÓ DE LLIBRES DE TEXT.
Fa més de 10 anys que moltes escoles públiques de Badalona vàrem iniciar els projectes de socialització i reutilització de llibres de text. Aquests projectes neixen com a conseqüència de les reivindicacions de la comunitat educativa dels anys 90 sobre gratuïtat de l’ensenyament públic i, tots ells, recullen el treball en valors com el de la solidaritat, el respecte, el compartir, reduir, reutilitzar etc.. A la vegada que fomenta el treball conjunt de tota la comunitat educativa del centre: pares, mares, professorat i alumnat per garantir l’èxit del projecte.
Aquest treball iniciat fa tant de temps, ara és seguit per 27 centres de la ciutat i, en tots aquests anys, s’ha posat de manifest que la socialització és l’únic camí sostenible per a la veritable equitat davant l’educació.
Però avui ens trobem davant d’una proposta per part de l’actual govern de la ciutat, i per un temps limitat, d’una gratuïtat dels llibres de text que posa en perill el treball de tants anys d’AMPAS i mestres.
Aquesta proposta arriba tard i malament i només pot ser fruit del desconeixement i portarà a la destrucció allò que s’ha construït amb tant d’esforç i treball per part de molta gent.
El govern municipal vol destinar 3.000.000 d’euros a la suposada gratuïtat dels llibres de text; 3.000.000 d’euros dels ciutadans  i ciutadanes de Badalona que suposen un empobriment de l’ensenyament públic i la pèrdua de projectes que han acompanyat als infants i joves en la seva educació.
En primer lloc uns 5.000 escolars, els més necessitats econòmicament, deixaran de rebre 86 euros del ministeri d’educació en concepte d’ajut per l’adquisició dels llibres de text i material escolar. És a dir, mentre aquests alumnes rebran de 20 a 25 euros més respecte a altres cursos, la resta que no tenen l’ajut cobraran l’aportació municipal, de 100 a 115 euros. Al nostre entendre una distribució totalment injusta.
En segon lloc, tal com es concreta en el pressupost actual, aquests 3.000.000 d’euros suposen:
 • Una reducció en el manteniment i en la neteja dels centres de primària.
 • La desaparició de les audicions musicals per complementar les classes de música i de les funcions teatrals.
 • L’eliminació de les corals escolars a primària.
 • La reducció o supressió de les activitats dels casals de joves.
 • L’eliminació de programes de suport a l’estudi.
 • La reducció de les activitats dels plans d’entorn i del Consorci Badalona Sud.
 • La supressió de l’accés al Badaesport
 • L’augment de l’absentisme escolar en determinades zones de la ciutat per falta de recursos.
Tots aquets projectes han ajudat a la cohesió social i a la integració de l’alumnat amb més necessitats i han contribuït a oferir la igualtat d’oportunitats per als més desafavorits.
Ara es planteja un “bonollibre” per a tothom, sense compromís, sense diferenciar les necessitats socials, sense tenir present el treball realitzat ni el camí recorregut.
Per tot això, els centres públics de Badalona no podem estar d’acord en aquesta proposta perquè no va a favor de la socialització de llibres de text ni respecta els diferents models organitzatius dels centres, més aviat al contrari.

Les escoles públiques ja tenim un model de socialització reeixit  i no volem canviar-lo, i per tot això manifestem:
 1. Que tres milions d’euros es una quantitat injustificable si tenim present que 27 centres públics de la ciutat van iniciar el projecte de socialització fa molts anys i amb èxit.
 2. Que L’escola pública no necessita cap empresa per gestionar els “bonollibres”. En aquests moments les AMPAS i les escoles, gestionen amb les editorials els millors preus.
 3. Que Les escoles no reconeixerem al bonóllibre i no li donarem cap valor.
 4. Que els centres estem compromesos amb les famílies i no estem lligats a cap promesa electoral i no acceptarem cap proposta de l’ajuntament  que posi en perill els projectes de les nostres escoles.
Per tot això realitzarem assemblees de pares i mares a tots els centres de la ciutat per explicar el que hi ha darrera de les intencions del govern municipal i cridem a tota la comunitat educativa a manifestar-se el proper dimarts dia 29 de maig a la plaça de la vila a les 17:30h coincidint amb el ple municipal.

Federació de AMPAS de Badalona i assemblea de directors de les escoles públiques de infantil i primària.
Ens envien imatges de les danses de Badalona..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada