dijous, 20 de juny del 2013

Les Ciències i Lola Anglada començaran el curs en precari

Les famílies i els mestres de l'escola Les Ciències (Bufalà II) i del Lola Anglada esperaven que es pogués començar el curs 2013-2014 als edificis nous que s'estan construint per a cada centre. Aquesta va ser la promesa que el Departament d'Ensenyament va mantenir durant mesos, però ara ja han admès oficialment que no serà possible. Representants de les AMPA de totes dues escoles estan pendents de reunir-se amb els responsables de Serveis Territorials, però ja sense esperances de poder obrir les portes dels edificis nous el 12 de setembre.


Les Ciències: barracons i falta d'espai
A l'escola Les Ciències (Bufalà II) hi ha 173 nens que estudien en barracons des de fa cinc cursos. No tenen gimnàs, ni aula de música ni d'informàtica. I el que és més preocupant: no tenen espai físic per encabir els nous alumnes de P-3 que estan matriculats per l'any que ve. Des de fa temps s'està construint l'edifici permanent que ha d'acollir l'escola, però encara li falta molt per estar a punt.

El Departament d'Ensenyament va assegurar que les obres estarien enllestides el gener, després l'abril, després el setembre... Ahir, 17 de juny, els van anunciar que encara hauran d'esperar una mica més. L'empresa constructora està en concurs de creditors, i això encara complica més les coses. De totes maneres, tan des de la Generalitat com de l'Ajuntament els asseguren que aquestes obres són prioritàries, i que es buscaran solucions perquè al desembre estigui acabat almenys l'aulari. La resta d'espais es faran després.

El setembre, doncs, Les Ciències haurà de continuar als mòduls. L'aula que els falta, els la deixarà l'escola Bufalà, que també els continuarà cedint lloc per fer psicomotricitat i educació física.

Aspecte actual de les obres a Les Ciències.


Lola Anglada: un edifici ruïnós
A la Lola Anglada la situació és similar, encara que les classes de primària no es fan en barracons sinó a l'edifici històric, de 1930, que necessita reformes urgents. En aquest cas, l'opció va ser construir un escola nova al parc de Ca l'Arnús, al costat de l'edifici d'educació infantil, en funcionament des del 2010 i que també necessita unes millores.

Malgrat que les obres de l'edifici de primària han avançat, tampoc no estaran acabades el setembre com estava previst. La consellera Rigau va assegurar el maig passat que l'escola es podrà estrenar en part a l'octubre, i que al desembre ja estarà en ple funcionament. Concretament, a finals de setembre estaran enllestides la planta baixa i el primer pis, i a finals d'any, el segon pis –on tot són aules. Les obres d'adequació que s'han de fer a l'edifici d'infantil també entrarien en aquesta última fase.

Aquestes dates preocupen molt a l'AMPA, que no estan disposats a començar el curs amb els alumnes de primària repartits entre els dos edificis. I tampoc no els sembla raonable que els alumnes d'educació infantil hagin de fer classe mentre fan obres a les seves aules. I definitivament, no pensen acceptar que els nens i nenes de l'escola passin un altre curs a l'edifici vell, perquè no està en condicions. Per això han demanat als responsables d'ensenyament que facin el que calgui perquè aquest estiu es treballi simultàniament en les dues fases, i que prioritzin l'habilitació de totes les aules i les millores a infantil. La resta d'espais poden esperar. La presidenta de l'AMPA Núria Aparicio afirma que estan disposats a demanar que el començament de curs s'endarrereixi un parell de setmanes. Si ni així no estan a punt les aules, Aparicio preveu una tardor "moguda" al Lola Anglada, però no es vol ni plantejar què hauran de fer.

L'edifici en construcció de l'escola Lola Anglada, el 14 de juny passat.

Tan l'escola Les Ciències com el Lola Anglada estan pendents de noves reunions amb els responsables de Serveis Territorials, i pensen seguir de prop les obres.

Altres escoles que esperen

L'escola Montigalà, la número tres pel que fa a prioritat a Badalona, ha viscut els seus primers quatre cursos amb uns mòduls prefabricats i sense un mínim de condicions, a parer de l'AMPA. Actualment hi estudien nens i nenes entre P-3 i 3r, i és d'una sola línia. El desembre de l'any passat va poder inaugurar una pista de bàsquet pagada per l'ajuntament, però l'edifici definitiu encara sembla lluny: abans que res caldrà que la Generalitat aprovi els pressupostos, i que aquests incloguin una partida per licitar les obres.

L'escola Badalona Port es va crear el 2010 i des de llavors està instal·lada en mòduls. Es troba un pas enrere respecte a la de Montigalà, perquè els terrenys on s'ha d'instal·lar l'edifici (a la zona de l'antiga fàbrica de Can Badrinas) encara estan a mans privades. I a diferència de Montigalà, no tenen cap espai habilitat per fer esport en condicions.

L'escola Ventós Mir també està esperant que s'alliberin els terrenys on s'ha de construir el nou edifici (el solar de l'Estrella), però sembla que això no passarà fins el 2015. Mentrestant, els nens i nenes continuen estudiant a la vella escola, inaugurada el 1926 i en una situació similar al Lola Anglada. En aquest cas, però, els alumnes d'infantil fan classe en mòduls provisionals. Tot plegat ha creat una sensació de desànim perquè no s'avança.



FAMPAs Badalona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada